sâmbătă, martie 07, 2009

FACTURA LA GAZE UMFLATA CU 25%

Factura de gaze
 pe care o platesc romanii se pare ca este cu cel putin 9,15% mai mare din cauza unei formule de calcul a consumului care este in dezavantajul lor, sustine deputatul PDL Adrian Gurzau. Mai mult, adauga Gurzau, care a cerut si declansarea unei anchete parlamentare asupra pretului gazelor naturale, desi Romania a consumat in ianuarie gaz din productia interna, mai ieftin, populatia a continuat sa plateasca un tarif mai mare, care tine cont de costurile gazului din import.
"Eu am solicitat o ancheta parlamentara care sa ne lamureasca daca platim mai mult decat consumam. Avem un tratament
 diferit de restul Europei, deoarece iarna ANRE a stabilit ca etalon temperatura de 15 grade Celsius, ceea ce face sa se ia in calcul un volum mai mare de gaze consumate. In Europa, etalonul este zero grade Celsius. Din calculele specialistilor rezulta ca factura consumatorului roman este cu aproximativ 9,15% mai mare", ne-a declarat Gurzau. Controversa a aparut dupa ce Romania a adoptat, anul trecut, o metodologie europeana potrivit careia se factureaza efectul caloric al volumului de gaze naturale consumat.


Gurzau sustine ca raportarea la temperaturi diferite nu este singura diferenta intre formulele de calcul folosite in restul Europei si acelea aplicate in Romania. El spune ca in Romania consumatorii platesc din buzunar si ceea ce ar trebui sa fie o marja de eroare metrologica, a contoarelor de gaze, care urca pana la 4%, mult peste media europeana. "Din calculele noastre estimative rezulta ca facturile
 de gaze ar putea fi cu 24-25% mai mari decat consumul real. Sunt estimari si de aceea am solicita o comisie de ancheta parlamentara care sa lamureasca lucrurile. Este posibil sa existe explicatii tehnice, insa lipsa de transparenta a autoritatii de reglementare a facut ca ele sa nu fie cunoscute de publicul larg. Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au evitat sa comenteze acuzatiile privind formula injusta de calcul. Specialistii furnizorului E.ON Gaz Romania sustin ca facturarea este corecta si consumatorii platesc energia
 consumata, si nu volumul de gaze. "Cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale poate varia in functie de compozitia chimica a gazelor naturale, aceasta din urma fiind determinata la randul ei de sursa de provenienta a gazelor, deci in functie de campul de extractie", ne-a declarat Iulian Cirja, de la E.ON.

Niciun comentariu: