sâmbătă, decembrie 13, 2008

Dioxina

Termenul de “dioxine” se refera la un grup de cateva sute de substante cu structura chimica si proprietati biologice asemanatoare. Toate aceste substante au potential toxic si cancerigen. Cea mai toxica si cea mai studiata este 2,3,7,8 tetraclorodibenzo-p-dioxin (TCDD). O singura substanta din grup poate fi sintetizata artificial, difenil policlorinat (PCBs). Din cauza riscului toxic si cancerigen mare pe care-l presupune manipularea sa, in prezent aceasta substanta nu mai este produsa industrial.Majoritatea dioxinelor sunt obtinute prin procese naturale, in cele mai multe cazuri aparand ca o consecinta a activitatilor umane obisnuite. Aceste substante rezulta din procese de combustie, cum ar fi arderea deseurilor menajere sau a combustibililor (lemn, carbune, petrol), ca si din incendierea naturala a padurilor. Fumul de tigara contine si el dioxine. Toxicul poate rezulta si din procesul de innalbire prin clorinare a hartiei simple sau a celei de ziar, ca si din alte procese industriale.Cercetarile realizate pana acum arata ca dioxina provenita din surse antropologice o depaseste mult cantitativ pe cea din surse naturale.

Rezultatele diverselor studii au evidentiat efectele adverse ale dozelor mari de dioxina asupra sanatatii omului. Toate fiintele de pe planeta, inclusiv omul, sunt expuse la dioxina, deoarece aceasta, prin activitatile specific umane, este larg raspandita in mediul inconjurator. De aceea efectele nocive asupra organismului depind de mai multi factori, printre care nivelul expunerii, adica doza de toxic, durata si frecventa contactelor organismului cu substanta. Efectul caracteristic este cloracneea. In afara acesteia, dioxinele mai pot produce asupra pielii rush (inrosirea pielii pe zone limitate), decolorare zonala si cresterea excesiva a parului in special pe fata si in partea superioara a corpului.Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reactiilor la acest nivel este moderata.Principalul pericol al expunerii la acest toxic il reprezinta riscul cancerigen la adulti.Studiile au aratat ca expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate creste considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetarile efectuate pe animale de laborator au evidentiat efecte nedorite pe crestere si dezvoltare.

Autorităţile sanitare din Ungaria au lansat la sfârşitul săptămânii o alertă alimentară de proporţii. Acestea au atras atenţia importatorilor, producătorilor şi consumatorilor că alimentele şi nutreţurile care conţin gumă-guar, cunoscută şi sub denumirea de aditivul E-412, ar putea conţine dioxină, un produs cancerigen, foarte periculos pentru sănătatea omului. (Inclusiv preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a fost otrăvit cu dioxină, care a ajuns în organismul lui tot prin consumarea unui produs alimentar). E-412 se foloseşte în numeroase alimente, de exemplu, în lactate, iaurt, chefir, smântână, pentru îngroşarea compoziţiei, la îngheţate, în panificaţie, în industria cărnii, la sosuri şi dressing-uri pentru salate etc.
Atenţionarea cetăţenilor din Ungaria a avut loc după ce s-a aflat că o firmă elveţiană care importa din India gumă-guar a descoperit într-un transport că produsul respectiv conţinea dioxină. Firma elveţiană şi-a retras de pe piaţă produsul, dar s-a constatat că în Uniunea Europeană au mai ajuns 19 transporturi din alte surse, printre destinatari figurând în afara Ungariei, Austria, Cehia, Franţa, Polonia şi Finlanda. Într-un transport care a ajuns în UE s-a găsit produsul toxic, acesta fiind descoperit la o brutărie. Încă din 24 iulie, autorităţile elveţiene au semnalat RASFF (serviciul de alertă timpurie a securităţii alimentare a UE) că guma-guar expediată de India Glycols Ltd conţine un procent ridicat de dioxină şi pentaclorofenol.


Miklos Suth, responsabilul cu securitatea alimentară din Ungaria, a declarat cotidianului „Nepszabadsag” că acest aditiv s-ar putea găsi la cel puţin 200.000 de firme şi analiza lor va dura săptămâni. De aceea, se cere firmelor să-şi declare produsele, iar consumatorilor – să nu mai achiziţioneze produse care au în compoziţie E-412. În Germania şi Franţa au fost de-acum retrase din comerţ iaurturile şi brânzeturile.

Firesc, şi produsele româneşti conţin aditivul E-412. În aceste condiţii, autorităţile competente ar trebui să se intereseze dacă ţara noastră se află printre cele 19 ţări în care s-au primit transporturi de gumă-guan şi să facă publică situaţia. Oricum, nu este pentru prima dată când se descoperă că diferite produse alimentare conţin substanţe periculoase pentru sănătatea celui care le consumă. Recent, două scandaluri au zguduit SUA, cel legat de pasta de dinţi care conţinea un ingredient nociv importat din China (antigel) şi cel al mâncării pentru câini în care s-a amestecat melamină. Cu câţiva ani în urmă, într-o serie de ţări europene – Franţa, Elveţia, Belgia – s-a descoperit că în Coca-Cola există un produs nociv, firma fiind atunci obligată să retragă milioane de sticle cu această băutură.

Care sunt "E"-urile periculoase...? Efectul nociv al unor aditivi alimentari este incert in unele situatii si sigur dovedit pentru alte substante, asa cum este mentionat mai jos: Aditivi alimentari suspecti (potential periculosi): E-125, E-141, E-150, E-153, E-171, E-172, E-173; E-240, E-241; E-477. Periculosi: E-102, E-110, E-120, E-124.

Cum influenteaza starea de sanatate...? Actiunea nociva a "E"-urilor depinde de cantitatea si durata consumarii lor impreuna cu alimentele sau bauturile in care sunt introduse. Aditivii alimentari periculosi sau potential periculosi provoaca leziuni la nivelul diferitelor organe, aparate sau sisteme: Daunatori pentru tractul gastro-intestinal: E-220, E-221, E-222, E-223, E-224;

Daunatori pentru procesele de digestie: E-338, E-339, E-340, E-341, E-407, E-450, E-461, E-463, E-465, E-466; Daunatori pentru piele: E-230, E-231, E-232, E-233; Inactiveaza vitamina B12: E-200; Daunatori pentru aparatul cardio-vascular: E-250, E-251, E-252 ( se gaseste mai ales in carnati); Modifica colesterolul: E-320, E-321; Daunatori pentru sistemul nervos periferic: E-311, E-312; Provoaca afte bucale: E-330.

Exista aditivi care duc la aparitia cancerului...? Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand intr-un fel sau altul o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, ficatului, cailor biliare sau pancreasului: E-110, E-123, E-131, E-142; E-210, E-211, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, E-239; E-330. Foarte periculosi, datorita efectului oncogen (cancerigen) dovedit sunt aditivii alimentari: E-330 care se gaseste in Schweppes, mustar (sub forma de arome), ciuperci conservate; E-123 (interzis in SUA pentru adaugarea in alimente): care se gaseste in ursuleti de guma, Smarties, Mamba, Haribo, batoane de peste, budinca de vanilie, sosuri gata preparate.
Sursa : www.gastroenterologia.ro

Niciun comentariu: