vineri, noiembrie 14, 2008

Recesiune economica în zona euro

Produsul Intern Brut (PIB) al EA15 a a inregistrat un recul de 0,2 procente in trimestrul trei 2008, comparativ cu trimestrul precedent. Cele 15 state membre ale Zonei Euro se afla, in acest stadiu, recesiune tehnica, definita prin scaderea produsului intern brut pe parcursul a doua trimestre consecutive. In trimestrul II, Zona Euro inregistrase o reducere a PIB-ului de 0,2%. Si in Uniunea Europeana (UE27) Produsul Intern Brut a inregistrat o cadere de 0,2 procente in trimestrul al treilea, dupa o crestere zero in trimestrul al doilea.

Potrivit Eurostat, trei dintre principalele economii ale Zonei Euro (Germania, Marea Britanie si Italia) au inregistrat un recul al PIB de 0,5 procente, in timp ce Spania a inregistrat un recul de 0,2 procente. Cea mai puternica scadere s-a inregistrat in Estonia, unde PIB-ul a scazut cu un procent fata de trimestrul precedent.
Cele mai mari cresteri economice din s-au inregistrat in Slovacia, unde PIB-ul a crescut cu 1,5 procente, si Cehia, cu o crestere de un procent. Economia Frantei s-a apreciat cu doar 0,1%.
Potrivit Eurostat, in ritm anual, Slovacia a inregistrat cea mai mare crestere a PIB, 7,1 procente, urmata de Cehia, cu o crestere de 4,7 procente, si Cipru, cu o crestere de 3,5 procente. In sens invers, cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Letonia, minus 4,2 procente, Estonia, minus 3,3 procente, si Italia, minus 0,9 procente.
Eurostat nu a publicat cifre privind evolutia PIB-ului in Romania. In trimestrul al doilea al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, Romania s-a situat pe primul loc in randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu un avans record al PIB de 9,3 procente.

Niciun comentariu: