vineri, noiembrie 21, 2008

Scurtă istorie a crizei

Criza financiară actuală a izbucnit la începutul anului 2007 în Statele Unite, înainte de a se extinde la toată economia mondială. Iată principalele etape ale acestui fenomen:


2007

- februarie - Din ce în ce mai mulţi clienţi din Statele Unite nu îşi mai achită creditele de tip “subprime” (credite ipotecare cu grad ridicat de risc), ceea ce provoacă primele falimente ale unor instituţii bancare specializate.

- august - Cad bursele. Băncile centrale intervin pe pieţe cu lichidităţi.

2008

- 22 ianuarie - Banca centrală americană (FED) îşi scade rata dobânzii de referinţă la 3,5%, cu trei sferturi de punct.

- 17 februarie - Banca britanică Northern Rock este naţionalizată.

- 11 martie - O nouă injecţie masivă de lichidităţi pe piaţa creditelor de către băncile centrale, pentru a face faţă contracţiei acesteia.

- 16 martie - JPMorgan Chase anunţă achiziţionarea băncii de investiţii Bear Stearns, la un preţ scăzut şi cu ajutorul FED.

- 7 septembrie - Trezoreria americană decide naţionalizarea băncilor Fannie Mae şi Freddie Mac, după ce acestea au suferit pierderi financiare importante.

- 15 septembrie - Banca de investiţii Lehman Brothers îşi depune bilanţul, iar Bank of America anunţă cumpărarea Merrill Lynch.

- 16 septembrie - Compania de asigurări AIG (American International Group) este salvată de Guvernul american, care îi oferă 85 de miliarde de dolari în schimbul a 79,9% din capital.

- 17 septembrie - Bursele din lume cad.

Băncile centrale intensifică operaţiunile pentru injectarea de lichidităţi pe piaţă.

- 18 septembrie - Banca britanică Lloyds TSB cumpără HBOS, instituţie financiară concurentă.

- 26 septembrie - JPMorgan preia controlul asupra Washington Mutual, cu ajutorul autorităţilor federale.

- 28 septembrie - Compania de asigurări belgiano-olandeză Fortis este ajutată de statele belgian, olandez şi luxemburghez. Banca britanică Bradford and Bingley este naţionalizată.

- 30 septembrie - Banca Dexia este naţionalizată de autorităţile franceze şi belgiene.

- 3 octombrie - Camera Reprezentanţilor adoptă un plan de salvare a sectorului financiar, în valoare de 700 de miliarde de dolari. Senatul aprobase deja setul de măsuri.

- 4 octombrie - Reuniune de urgenţă, la Paris, a liderilor membrilor europeni ai G8 (Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie), care nu reuşesc să ajungă la un acord privind înfiinţarea unui fond european pentru susţinerea instituţiilor financiare aflate în dificultate.

- 5 octombrie - BNP Paribas preia Fortis în Belgia şi Luxembourg, devenind cea mai mare bancă de depozite din Europa.

- 8 octombrie - Londra anunţă un plan de salvare care include o naţionalizare parţială a băncilor. Fondul Monetar Internaţional (FMI) revizuieşte în scădere previziunile privind creşterea economică mondială, în condiţiile în care bursele sunt în scădere.

-10 octombrie - G7 îşi ia angajamentul să împiedice falimentul oricărei bănci importante.

- 12 octombrie - Cele 15 ţări din Zona euro ajung la un acord privind un plan de acţiune: garantarea creditelor interbancare şi posibila recapitalizare a băncilor.

- 13 octombrie : Creştere spectaculoasă a burselor, în replică la mobilizarea guvernelor.

- 15 octombrie: Bursele cad din nou. Wall Strret înregistrează cea mai mare scădere de după 1987. Europenii, reuniţi la un summit la Bruxelles, cer organizarea unui summit mondial înainte de sfârşitul anului, pentru reformarea sistemului financiar internaţional. Preţul petrolului scade sub 70 de dolari barilul.

- 20 octombrie - Criza financiară riscă să antreneze pierderea a 20 de milioane de locuri de muncă în lume până la sfârşitul anului 2009, avertizează Biroul Internaţional pentru Muncă.

- 24 octombrie - Islanda cere oficial FMI un ajutor de două miliarde de dolari pentru a face faţă crizei care îi distruge sistemul bancar.

- 26 octombrie - FMI anunţă că acordă un împrumut de 16,5 miliarde de dolari Ucrainei.

- 27 octombrie - Ţările membre G7 critică “volatilitatea excesivă” a ratei de schimb a yenului, care atinge cel mai ridicat nivel în comparaţie cu dolarul din ultimii 13 ani.

- 28 octombrie - Euro ajunge la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din aprilie 2006. FMI, UE şi Banca Mondială anunţă că acordă 20 de miliarde de euro împrumut Ungariei.

- 29 octombrie - FED scade rata dobânzii de referinţă la 1,0%.

- 31 octombrie - Banca Japoniei scade rata dobânzii de referinţă la 0,30%.

- 6 noiembrie - FMI anunţă că ţările dezvoltate vor înregistra în 2009 prima contractare a Produsului Intern Brut din 1945, estimată la 0,3%. Creşterea economică mondială este estimată la maxim 2,2%. Banca Centrală Europeană (BCE) scade rata dobânzii de referinţă la 3,25%.

- 15 noiembrie - prima reuniune la nivel înalt a G20, organizaţie din care fac parte ţările dezvoltate şi economiiile emergente.

- 17 noiembrie - Japonia intră în recesiune economică; PIBul anual scade cu 0,4% în trimestrul al treilea. 

- 18 noiembrie - GM, Ford şi Chrysler cer Congresului o nouă extindere a alocărilor din bani publici, avertizând că industria auto este în pragul dezastrului. Acţiunile General Motors şi Ford se depreciază, cunoscând o scădere de 90%, respectiv 80%, în ultimele 12 luni. 

- 20 noiembrie - UE acordă Ungariei un împrumut de 6,5 miliarde euro. Preţul petrolului atinge minimul ultimelor 22 de luni: 52,55 USD pe baril pe piaţa de la New York.  Statele din Nordul Europei vor acordă Islandei un împrumut în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru a ajuta ţara să-şi revina din criza financiară cu care se confruntă. Banca centrală a Elveţiei a coborât dobânda cheie cu 1 punct procentual la 1%.

Un comentariu:

Giancarlo spunea...

Great blog, I like your style.